Nå ble det også et lite pusterom i kampen for tilværelsen, men null og niks er avgjort i kampen om å unngå direkte nedrykk, eller å havne på kvalikplass. Ni kamper skal spilles før vi setter sluttstrek for 2022-sesongen, altså skal det fortsatt deles ut 27 poeng.

Også lagets supportere må ha gledet seg stort over at det gikk så bra som det gjorde mot Strømsgodset. Søndag kommer Sarpsborg 08 til Ålesund, forhåpentligvis blir det folksomt og mye liv på tribunen. Seieren og innsatsen i Drammen bør ha løftet interessen flere hakk.

Forandring fryder

Før helgas bortekamp ble det gjort flere individuelle vurderinger. Til tross for en aldri så liten formsvikt var det relativt spenstig å vrake lagkaptein David Fällman fra startoppstillingen. Akkurat den så jeg ikke komme, men slik ble det.

Å la nykommer Gilbert Koomson gå direkte inn på laget var derimot som forventet. Til tross for minimal treningstid med nye lagkamerater er han en rutinert og offensiv spiller med solid spill for Bodø/Glimt de to siste sesongene. Jeg regner med at valget var enkelt for Lars Arne Nilsen.

Mot Strømsgodset viste Koomson flere ganger at han er en flott signering. Kjapp og teknisk god, inntrykket var også at styrke og kondisjon er på plass. Uten å foregripe begivenhetens gang tror jeg at en forlengelse av den kortsiktige låneavtalen kan være en god idé. Om det er mulig, selvfølgelig.

Også den andre nykommeren, Ebiye Moses, fikk fornyet tillit etter debuten i forrige kamp. Og denne gang kvitterte han like godt med to nettkjenninger, og nå står han med tre scoringer på to kamper. Hvis det fortsetter slik har AaFK skutt gullfuglen, men det er vel kanskje å håpe på litt for mye. Eller er det ikke det?

Det er fortsatt litt for tidlig å gi et eksakt bilde av Moses, men han har vist prov på gode tekniske ferdigheter, og heller ingen tvil om at han har en nese for scoringer. Og hva mere trenger han da?

Nenass gir alltid full gass, her i kamp med to motspillere. Foto: Srdan Mudrinic

Forandring fryder 2

Jeg innrømmer glatt at jeg gledet meg stort over det jeg fikk se på treningsfeltet i forrige uke. Da ble det nemlig drillet på 4-2-3-1.

Formasjonsendringen var i høyeste grad spesiell, og absolutt et radikalt trekk. Når det lyktes så til de grader som det gjorde er det ingen tvil om at trenerteamet traff blink.

Hvorfor det ble en slik formasjonsendring vet jeg ikke, men den enkle forklaringen er at årets førstevalg, 3-5-2, hadde hanglet en lang periode. I flere kamper har vi sett et baktungt lag, og når det blir mikset med tafatt offensivt spill og et fåtall av målsjanser, ja, da måtte selvfølgelig noe gjøres.

I en tidligere kommentarer har jeg gitt et klart signal om hva jeg mener, nemlig at laget burde snu opp ned på måten de spilte. I all enkelhet betyr det at jeg ikke hadde sansen for 3-5-2, jeg ønsket at de skulle endre formasjon og spillestil, nettopp til det vi så mot Strømsgodset, 4-2-3-1.

En formasjon som etter min mening også passer best til lagets spillertyper. La meg nevne tre som kan illustrere hva jeg mener; Kristoffer Barmen, Nenass og Fredrik Haugen. Alle tre passer perfekt inn i rollen som midtbaneanker, alle har solide defensive og offensive egenskaper.

Fredrik Haugen kan temmelig sikkert også bekle den sentrale offensive midtbanerollen, kanskje får vi svaret allerede søndag på hvordan han takler den posisjonen. Mot Sarpsborg 08 er nemlig førstevalget, Dario Canadija, ute med karantene. Men Torbjørn Kallevåg, Oscar Solnørdal og Erlend Segberg er også aktuelle, og de vil helt sikkert være med i vurderingen om en startplass.

Mitt tips er imidlertid at valget faller på Fredrik Haugen.

Kristoffer Ødemarksbakken kom inn da det gjenstod et kvarter. Spilte seg frem til en stor sjanse, men istedenfor å skyte fra skrått hold burde han prøvd med en pasning ut til Gilbert Moonson. Foto: Srdan Mudrinic

Forandring fryder 3

En annen ideell type for 4-2-3-1 er Simen Bolkan Nordli, det var jo rett og slett en fornøyelse å se hvordan han boltret seg i sin nye offensive midtbanerolle. Etter sesongen reiser han til Danmark og spill for Randers, men før den tid er jeg sikker på at han vil levere så det monner. Han svikter aldri, er en lagspiller av rang, leser spillet flott, den første målgivende pasningen til Moses var jo en perle i seg selv.

At det gikk så bra som det gjorde i angrepsspillet mot Strømsgodset tror jeg nok skyldes en ny og bedre tilpasset offensiv spillestil. Så hvorfor ikke fortsette på samme måte mot Sarpsborg 08, jeg ser i hvert fall ingen grunn til å gjøre noe bare for å gjøre noe.

Men obs, obs, ingenting går eller kommer av seg selv. Fotball-spillet er fortsatt avhengig av innsats og energi, individuelle prestasjoner og god samhandling har også sin påvirkning. Legg også til flaks og uflaks, stang ut og stang inn, dommeravgjørelser også, da har du essensen.

La meg på tampen minne om hva tidligere USA-president, John F Kennedy, sa. «Forandring er livets lov».