Lønnsbudsjettet for 23 spillere er satt til 20,6 millioner, det er en reduksjon på 16,3 millioner fra fjoråret. Vi skal ha en spillerstall på 23 spillere, og vi har planlagt å rykke opp.

Ambisjonene er altså store, og økonomi er utvilsomt det bekmørke bakteppet.  Hvor realistisk er derfor målsettingen om direkte opprykk?  Hvordan er det mulig å «sy sammen» en sterk førsteellever med en økonomi som nærmest skriker av smerte?  Og trenerkabalen er ikke lagt, en eller to assistenter mangler på første treningsdag.

Vi har tidligere opplevd store ord fra ulikt AaFK-hold, er det historien som gjentar seg? Veien til topps er på mange måter stupbratt, under nye og knallharde betingelser blir det garantert en vanskelig oppgave.

Ingenting å si på fredags-humøret da jeg var innom administrasjonen. Fra venstre, Henrik Mauren (publikum- og markedsføringsansvarlig), Elin Bjerke (økonomisjef), Tarjei Omenås (salgs- og partneransvarlig), Sven Giske (arrangementsansvarlig) og Ann Kristin Aarønes (økonomimedarbeider). Foto: Per Rich Hunstad

Spillerstall 1. 

Før helga var jeg innom Color Line stadion, der hadde jeg et ørlite håp om at hovedtrener Christian Johnsen og sportssjef Bjørn Erik Melland ville avsløre noen hemmeligheter. Det gjorde de ikke, men Johnsen avkreftet ryktene om at spillerstallen skal forsterkes med tre forsvarspillere, en midtbanespiller og en angriper. – Greier vi å hente inn en i hver lagdel bør vi være fornøyd, sa han.

I ettermiddag starter oppkjøringen. Fra sportssjefen ble det bekrefter at det i skrivende stund er 23 spillere i stallen, herav 21 utespillere og to keepere. Altså det eksakte antallet som er bestemt for årets spillerstall. Da er det ikke vanskelig å forstå at noen må ut om noen skal inn.

Og det vil skje, uten at Melland ønsket å røpe noe navn. Han ville heller ikke konkretisere hvor mange forsterkninger som burde hentes inn, istedenfor var han opptatt av å fremheve de yngre og lovende spillere som er under kontrakt.

– Vi har mange spillere i alderen 18-23 år, som har hatt mye spilletid i eliteserien og har en stor oppside, sa han, – dette er spillere som er relativt tidlig i utviklingen, og som med en god kultur kan ta store steg i tiden fremover.

Disse tre på sport var også i godt humør. Fra venstre, Oddbjørn Lie (speider), Sindre Eid (akademileder) og Trond Vegard Ripe (fysioterapeut). Foto: Per Rich Hunstad

Spillerstall 2.

Mamadou Diaw har kontrakt frem til 31.07, de andre har kontrakt enten ut året eller lengre. Alexander Ammitzbøll er ute med langtidsskade.

Markus Karlsbakk og Nikolai Hopland er utvilsomt interessante for flere klubber. Men viktigheten av at de to er med i 2024-sesongen er udiskutabel for både lag og supportere, ikke minst også med tanke på den gode kulturen som sportssjefen ønsker å ivareta.

Selv om jeg forstår godt at det blir vanskelig å takke nei om det skulle komme et høyt økonomisk tilbud. Dessverre, da har pengene makta og den gode kulturen må vike.

Spillerjakt

Fra mitt ståsted er det opplagt at 1) erfarne og gode spillere (les: bærebjelker) må inn i sentrale roller om laget skal være i nærheten av et opprykk og 2) de samme bærebjelkene er viktig for en god utvikling av de yngre spillerne.

Hvor mange nye spillere som må hentes inn er et godt spørsmål, men skal jeg være edruelig i forhold til klubbøkonomi er tre, kanskje fire spillere, et realistisk antall. Det harmonerer også med hva trener og sportssjef har antydet, men om det er tilstrekkelig vet vi ikke før alvoret er i gang.

Oddbjørn Lie er nyansatt som speider, det skal bli spennende å se hva han kan få til. Feilsigneringer kan skje, men i dagens situasjon er det egentlig ikke rom for det. Det presset må han leve med. Tidsramma også, han har ikke all verdens tid.

Forhåpentligvis forstår han også hvor viktig det er å ha god kontakt med sentrale personer i andre klubber. Et besøk her og der kan være døråpnere til en «ny verden».