Greit nok, han har vel sine grunner til å snakke som han gjør. Men må jeg akseptere og være enig? I ukas kommentar retter jeg en kritisk og litt sur pekefinger mot AaFK-treneren. Følger du med videre kan du lese hvorfor.

I skrivende stund er det spilt 23 seriekamper, det skal spilles syv kamper før det settes slutt-strek for årets eliteserie. Som igjen betyr 23 poeng. Noe som forresten er kun to poeng færre enn de 25 poengene AaFK hittil har innkassert.

Vi i media kan synse som vi vil når vi kommenterer, betingelsen i bunnen må riktignok være seriøsitet og ærlighet. Tull og bløff holder ikke, integritet er en viktig faktor. En fotballtrener bør imidlertid holde seg unna synsing, det kan ofte slå feil. Riktignok er fotballtreneren også et menneske som alle oss andre. Feil kan gjøres og blir stadig gjort, men uansett er fakta en slags trenerbase og rimelig viktig i det som blir sagt.

I et intervju i Sunnmørsposten leste jeg at Lars Arne Nilsen hadde full fokus inn mot en bestemt kamp. En av syv kamper altså, og helt konkret var det hjemmekampen mot Sandefjord i slutten av oktober han siktet til. I hans hode er det høstens nøkkelkamp, intervjuet kunne ikke tolkes annerledes.

– I beste fall kan det være nok å slå Sandefjord, at vi klarer oss med 28 poeng, sa han til avisen.

Dermed basta. Hva i all verden? Leste jeg riktig? Er Lars Arne Nilsen korrekt sitert? Vinn en kamp, og vi fortsetter det glade livet i eliteserien? Glemte han de tre kampene som skal spilles før kampen mot Sandefjord?

Snakk om skivebom fra AaFK-treneren. Sleivspark heter det på fotballspråket.

Syv tøffe kamper skal spilles før årets sesong er ferdigspilt. AaFK-treneren har grunn til å pushe på spillerne. Foto: Srdan Mudrinic

Ukjent mening

Etter min mening er det «livsfarlig» for en trener å være så bombastisk som Lars Arne Nilsen var i dette intervjuet. Jeg vet ikke om andre tenker som meg, men jeg blir rett og slett provosert når en trener uttrykker seg såpass naivt i det offentlige rom. Hva med de seks øvrige kampene AaFK skal spille, og hva med de andre lagene? De skal jo også kjempe om poeng.

Riktignok må det nevnes at han sier at forutsetningen er at Sandefjord stopper opp og ikke tar så mye poeng fremover. Men hva er oddsen for at det blir slik?

At han sier at det blir tøft å overleve bør også bli nevnt. Derfor er det ekstra merkelig at han blir sitert på at han tror det kan holde å vinne en eller to kamper.

I tillegg kommer det frem at han ikke har særlig tro på at Jerv og KBK kommer opp på 28 poeng. – Det er vanskelig, sier han. Det kan ikke bli forstått annerledes enn at han allerede nå tror at det er de to lagene som rykker direkte ned, og at AaFK dermed ikke blir involvert i direkte nedrykk.

Kan jeg mistenke at Lars Arne Nilsen på en måte overvurderer hvor hans lag befinner seg etter 23 serierunder? At han også mener at eget lag er bedre enn fakta viser? Hvis det er riktig er det skummelt, da kan det fort gå rett ad undas (Fritt oversatt: til helvete).

Tør jeg minne om at poengfangsten i de ti siste kampene har vært mer enn skral, det er fakta. Fire poeng på de siste åtte kamper er bånn i bøtta. Det er fakta. 7-18 i målforskjell er til å grine av. Prestasjonene likeså. Det er også fakta.

At skadefrekvens har redusert kvalitet og styrke på førsteelleveren er formidlende for at AaFK ikke har vunnet så mange kamper, men det blir en annen sak.

Denne kvartetten har hovedansvaret for at målsettingen om ståplass blir innfridd. Fra venstre Roger Naustan (ass.trener), Lars Arne Nilsen (hovedtrener), Kristoffer Lie (ass.trener) og Frank Mathiesen (keepertrener). I front Bjørn Rekdal (utstyrsansvarlig). Foto: Srdan Mudrinic

Kamp-program fremover

De syv kampene som gjenstår for AaFK er Viking, hjemmekamp førstkommende helg. Deretter følger Jerv (B), HamKam (H), Sandefjord (H), KBK (B), Lillestrøm (H) og Tromsø (B).

I nevnte intervju i Sunnmørsposten gir Nilsen uttrykk for at kampene mot Jerv, HamKam, Sandefjord og KBK er viktigere enn de andre. Han «avslører» følgende om disse fire kampene. – Da må vi være klare, og gjøre det vi skal.

Jeg vet utmerket godt at det er de fire lagene som ligger nærmest AaFK på tabellen, men for meg blir det feil at fokus i disse dager beveger seg bort fra kommende kamp mot Viking. Det er jo den, ingen annen kamp, all fokus og energi må rettes mot. Når den er ferdigspilt er det greit å rette blikket mot neste kamp. Enkel oppskrift, kall det gjerne en abc.

I formidlende retning må jeg presisere at jeg forstår at et intervju kan vinkles på ulikt vis, og at ord og meninger kan flyte litt i hverandre. Men sagt er nå likevel sagt. Derfor må Lars Arne Nilsen stå for det han har sier i intervjuet. Hva tenker forresten spillerne om det treneren sa?

Til helga spiller både Sandefjord og HamKam hjemmekamper, mot henholdsvis Sarpsborg08 og Jerv. Med hjemmeseier i begge kampene, og AaFK taper for Viking, vil alt straks fortone seg verre for Lars Arne Nilsen & Co.

Hvis det skjer: Holder det da å vinne hjemme mot Sandefjord for å unngå kvalikplassen? Holder det da å vinne to av de seks siste kampene for å unngå kvalikplassen?

Kun fremtiden vil avsløre det.