Intensitet i forsvarsarbeidet var av solid klasse, riktignok to baklengsmål, men likevel vil jeg gi tommelen opp. Fin defensiv skjerping, ikke minst i forhold til forrige kamp mot Haugesund.

Og offensivt var det overraskende nok AaFK som styrte det meste av kampen. Spesielt mye bra de første 30 minuttene, og da Simen Bolkan Nordli satte inn kampens første scoring var det i høyeste grad en fortjent ledelse. Mye kred for denne halvtimen, da var Rosenborg statister på eget gress.

Så langt så bra. Hvorfor Rosenborg fikk komme inn i kampen de siste 10-12 minuttene før pause er et godt spørsmål. Kanskje var AaFK sliten? Kanskje prøvde de å sikre ledelsen inn til pause? Kanskje var det Rosenborg som skjerpet seg? Eller var det noe med dommeren? Som virkelig markerte seg etter 40 minutter.

Jeg har ikke svaret på hvorfor en såpass rutinert og respektert dommer som Svein Oddvar Moen kunne bomme så fatalt da han blåste for straffespark til Rosenborg. Men det gjorde han, og dermed 1-1 til pause.

Dommerhjelp

Så hva med VAR-dømming? Det er vel ingen tvil om at det ikke ville blitt blåst for straffespark, og dermed heller ikke Rosenborg-scoring hvis VAR hadde fått sagt sitt, fellingen av Carlo Holse skjedde utenfor 16-meteren.

Kanskje noe å tenke på for alle som er motstandere av at VAR-dømming skal innføres i norsk toppfotball. Jeg har litt ulike tanker og syn om VAR-dømming, men ingen tvil om at dommerne fra tid til annen trenger hjelp fra siderommet. I tillegg til episoden på Lerkendal stadion fikk vi også en avgjørende og horribel dommerfeil på Intility Arena da Vålerenga vant 1-0 over Tromsø. Hvordan dommertrioen kunne unngå å se at det var offside var rett og slett helt hinsides all logisk fornuft. La det være sagt at det etter kampene – både i Trondheim og i Oslo – ble sterkt beklaget fra dommerne at de hadde gjort feil. Men hva hjelper egentlig det for lagene som blir bortdømt?

Rosenborg-kampen var flere hakk opp i forhold til det vi har sett i de siste kampene

Per Rich Hunstad

Hjem med tap

Men uansett om vi så gode AaFK-takter – også etter pause – må vi likevel konstatere at motgangen fortsetter for Lars Arne Nilsen og hans spillere. Fire tap på rad, og ingen seier på seks kamper er virkelig ille.

Jeg forstår godt at AaFK-treneren i TV-intervjuet etter kampen snakket mest om de gode taktene og øyeblikkene, men tap er tap, og det hjelper ikke at et lag spiller god fotball om de ikke makter å få satt ballen i motstanderens mål. Men greit, jeg er enig med Lars Arne Nilsen at det tross alt er ok å ta med de positive prestasjonene inn i kommende kamp. Som for øvrig er mot Odd, søndag ettermiddag på Color Line stadion.

Sigurd-erstatter

Men hva med effektiviteten? Sjanser blir skapt, faktisk brukbart med antall, men hva hjelper det når evnene – det må jo være det – ikke strekker til? Hvordan løser den godeste Nilsen og hans team savnet etter Sigurd Haugen, hvem kan erstatte han?

Trening er et alternativ, men det nå en gang slik at hvis en spiller ikke har det i seg skal det sannelig veldig mye trening til. Se bare på Simen Bolkan Nordli. En god fotballspiller, verdifull og viktig lagspiller for AaFK, men er dessverre ingen målgarantist. Greit nok at han satte inn ledermålet, men å misbruke megasjansen han fikk i andre omgang er til å gråte av. Å treffe mellom stengene burde vært «piece of cake», men dessverre ikke for Bolkan Nordli. Nå står han med to fulltreffere i årets sesong, det gir et snitt på 0,11 scoringer. For øvrig nøyaktig det samme som spissmakker, Kristoffer Ødemarksbakken.

Kanskje derfor ikke så rart at jeg ønsker Mamadou Diaw snarlig tilbake etter skade, og ikke minst velkommen til nykommer Ebiye Moses. Som etter mitt syn er en spennende og god signering. Hadde jeg bestemt ville Moses spilt fra start mot Rosenborg. Men som dere vet er det jeg ikke jeg som bestemmer, han ble byttet inn etter 71 minutter. 15 sekunder seinere kunne han faktisk blitt kveldens store AaFK-helt, men treffet på ballen ble for lavt og dermed skyhøyt over. Ellers ikke noe spesielt fra hans side, likevel mener jeg at han må starte mot Odd. Kanskje sammen med Diaw, det er vel verdt et forsøk?

Isak-erstatter

I andre enden av banen er ikke savnet av Isak Dybvik Määttä så stort. Simen Rafn har kommet inn på hans plass, og har gjort sine saker tilfredsstillende, og jeg innbiller meg at han er en fullgod erstatter. Har offensivt driv, angrepsvillig og går høyt i banen, relativt kjapp, taklingssterk, kondisjonssterk, også gode innlegg selv om treffprosenten kanskje burde vært noe høyere. Defensivt også godt nivå. Kan spille på begge sider, det er et pluss.

Er opprinnelig Fredrikstad-gutt, signerte for AaFK før 2021-sesongen etter fire sesonger i Lillestrøm. Har kontrakt ut årets sesong. Er ingen ungfole, fylte 30 år i år, likevel mener jeg at han bør få tilbud om forlenget kontrakt. Gjerne et par sesonger, kanskje ut karrieren.

Mitt inntrykk er også at han er godt likt type i spillergruppa, og har funnet seg godt til rette med familien på Sunnmøre. Og sånn sett utenfra gir han et sympatisk inntrykk med fin personlighet. Det er heller ikke noe minus.