Ikke minst tror jeg også at en slik erfaren spiller kan sørge for at Markus Karlsbakk og de andre ungguttene tar steg i riktig retning.

Diop rakk ikke å signere før fredagens kamp mot Hødd, men likevel i god nok tid til å være med til Marbella. I løpet av det 10-dagers lange treningsoppholdet i varmere strøk vil jeg anta at han vil få rikelig med tid til å bli godt kjent med resten av gjengen.

Jeg innrømmer at jeg ikke er særlig flink å tippe, men her føler jeg at AaFK har gjort ett av sine beste signeringer. Alt tyder på at han er den forsterkningen laget trenger på midtbanen, i hvert fall om vi isolert sett skal tolke hva som står på hans CV.

Treningskampene er i gang. De to kapteinene, David Fällman og Sverre Økland, hilser på hverandre. Dommertrioen er hoveddommer Sigurd Kringstad, og assistentdommere Øystein Ytterland og Jim Alnes Dyb. Alle fra Valder IL. Foto: Henrik Mauren, AaFK

Historikk

Amidou Diop er opprinnelig fra Senegal, men ble hentet til Molde FK i 2014. Bortsett fra et halvt år i tyrkisk fotball har han dermed vært i Norge i knappe åtte år. Han fyller 31 år om noen dager, og ifølge Wikipedia står han notert med 174 kamper i norsk eliteserie. De fleste for KBK, hvor han i fjor spilte alle seriekamper, noterte seg for fire mål og seks gule kort.

I forrige uke skrev jeg at AaFK burde ha størst fokus på å hente inn to klassespillere, henholdsvis midtbane og spiss. Med tanke på klubbens økonomiske situasjon er det naturligvis ikke mulig å hente spillere fra øverste hylle, og derfor mener jeg vi absolutt bør være fornøyd når en spiller med såpass erfaring og rutine har signert. Attpåtil kom Amidou Diop på fri overgang, kostnad altså bortimot null. Kontrakten er på to år, ut 2024-sesongen.

Sportssjef Bjørn Erik Melland får stort sett høre det når noe er galt, i dag gir jeg han uforbeholden applaus og klapp på skuldra for det som jeg mener er en verdifull og solid klassesignering.

Ebiye Moses (venstre kantspiller) spilte første omgang uten å komme til store sjanser. Foto: Henrik Mauren, AaFK

Kampstart

Så litt om treningskampen mot Hødd. Kort sagt: AaFK best, pause 1-0, seier 2-1, Bjørn Martin Kristensen 1-0 (15 min). Markus Karlsbakk 2-1 (71 min). Utbyttet av kampen er vanskelig å konkretisere, men jeg kan vel si det på den måten at det var greit å være i gang.

Positivt at alle fikk spille en omgang, unntatt Nikolai Hopland og Henrik Melland. De to spilte første omgang, og delte på spilletid i andre omgang. Hopland midtstopper før pause, sentral midtbane de første 20 minuttene etter pause. Melland sentral midtbane både i første omgang, og de siste 25 minuttene av kampen.

18-årige Hopland greidde seg sånn passe bra i begge posisjoner, men han er midtstopper og ferdig med det. Ett år yngre Melland har blitt sterkere og vokst noen centimeter siden i fjor, han kan faktisk bli en av årets store overraskelser. I hvert fall om trenerteamet oppfordrer han til å være litt mer freidig med ball, altså søke løsninger i lengderetning og ikke bare spille på det trygge.

Alexander Ammitzbøll og Alexander Juel Andersen er skadet, og spilte ikke. Kristoffer Barmen og Tor Erik Karlsen spilte heller ikke. De to danskene er ikke med til Marbella.

Erlend Segberg spilte også første omgang, sentral midtbane sammen med Henrik Melland. Foto: Henrik Mauren, AaFK

Nykommere

Simen Vatne Haram og Kasper Lunding debuterte, spilte henholdsvis midtstopper og høyre kantspiller i første omgang. Lunding utvilsomt blant lagets beste, og viste frem flere gode tekniske detaljer.

Iver Hagen (høyre kant) og Eivind Kolbe (høyre vingbäck) var to av flere lovende unggutter som fikk prøve seg etter pause. De to har ikke A-kontrakt, men jeg tror neppe det er lenge før de blir signert. Mye bra, og begge skal ha honnør for å være modige i sine offensive forsøk. Iver Hagen er med til Marbella, han er født i 2004.

Markus Karlsbakk spilte venstre kant, og er en spiller som jeg har stor tro på. Virket noe nølende i sine offensive forsøk, litt nerver kanskje? Scoringen til 2-1 var derimot av ypperste merke, et herlig langskudd fra 20-22 meter var kampens beste enkeltmannsprestasjon. Mere av dette, og han vil bli en stor publikumsfavoritt.

Til slutt

I skrivende stund verserer det rykter om at AaFK ønsker å signere en midtstopper fra Brann, Ole Martin Kolskogen.

Hvorfor skal det være nødvendig? Er det ikke allerede nok spillere i den posisjonen? Og hva med penger, for en slunken klubbkasse virker det ufornuftig å ikke prioritere spillere med offensive gener.

Riktignok er han kun 22 år, er U23-spiller, og her er det en mulig økonomisk gevinst om en sesong eller to. Likevel er det en merkelig prioritering om økonomisk gevinst fronter sportslig fremgang.