Mitt inntrykk er at de som sitter med makten i AaFK har hatt det travelt, og for meg er hele greia en liten gåte. Etter min mening er det nemlig vanskelig å skjønne hva som rettferdiggjør en kontraktsforlengelse for hovedtreneren allerede nå. Det har vel aldri vært et problem for en klubb å leve med en trener som har et år igjen av kontraktsperioden? Eller?

Greit nok at målsettingen i 2022-sesongen ble innfridd. Og greit nok at en niendeplass på tabellen var godt levert.

Men hva med:

Kriterium nummer 1, spillestil:

Glemte AaFK-ledelsen at mange uttrykte stor misnøye selv om laget vant, og at publikumsfremmøtet sank som en stein i åpnet hav. I to høstkamper var det reelle antall tilskuere under 2000, det er katastrofalt lite.

Fattigslig og tregt offensivt spill førte til at folket ga blaffen, interessen og lysten forsvant som dugg for solen. Å være glad i AaFK er ikke nok, laget må begeistre og underholde om entusiasmen skal leve.

Et apropos er at klubbdirektør Ronny Stokke sier at han skal jobbe hardt for at tilskuersnittet skal øke med 1000 i kommende sesong. Jeg håper virkelig han forstår at det er underholdningsbiten ute på banen som styrer dette. «Glitter og moro» rundt stadion før kampstart og i pausen er greit nok, men heller ikke mere.

Petar Gulobovic er ønsket med videre, men har foreløpig ikke takket ja. Foto: Srdan Mudrinic

Kriterium nummer 2, unge spillere:

I sportsplanen er det skissert at spilletiden for lokale spillere under 25 år skal minimum være 22,5 prosent i seriekamper i 2022. Det ble ikke innfridd.

Isak Dybvik Määttä spilte 15 kamper før han ble solgt til FC Groningen. Nikolai Hopland fikk mye spilletid i siste del av sesongen, men – og det blir riktignok spekulasjoner – hva hadde skjedd med han om Alexander Juel Andersen ikke hadde blitt skadet?

Men Määttä og Hopland er uansett et stykke unna 22,5 prosent.

De andre ungguttene i spillerstallen fikk minimal tillitt og spilletid. La meg nevne at i siste hjemmekamp, mot Lillestrøm, var snittalderen på innbytterbenken 27,8 år. Før kampen var plassen i eliteserien sikret for lengst, likevel var det ikke plass for en eneste spiller fra utviklingsavdelingen. Hvilket signal ga det til ungguttene?

I samme serierunde var alderssnittet 20,8 og 20,2 år for henholdsvis Odd og Tromsø. Noe å tenke på for AaFK?

Ansvar. Jeg må presisere at jeg selvfølgelig mener at Lars Arne Nilsen skal fullføre sin kontraktstid. Jeg kjenner han som en kjekk fyr og en dyktig fagmann. Poenget mitt er imidlertid at han burde bevise at han har evnen til å løfte laget flere hakk, med hovedfokus på skape et lag som begeistrer, er direktespillende, offensivt og fremover-rettet. Og i tillegg må han også vise at han tør å gi unge uerfarne spillere sjansen til å vise seg frem.

Hvis jeg hadde vært i lederstolen hadde de to nevnte kriteriene vært et minstekrav før jeg i det hele tatt hadde «luktet» på en kontraktsforlengelse.

Sjefene på toppen

Men som dere vet er det andre som bestemmer. Om beslutningen var fornuftig eller ikke får vi vite seinest november 2023. Klubbdirektør Ronny Stokke og styreleder Jan Petter Hagen er i høyeste grad involvert, og da håper jeg de står oppreist når fasiten kommer.

I torsdagens pressemelding er det forklart hvorfor Lars Arne Nilsen var ønsket med videre. Blant annet kan vi lese om en grundig prosess (skulle bare mangle!), sterke resultater i 2022, om ambisiøse mål og at den eneste måten å gjøre dette bærekraftig er å bygge stein på stein.

Publikumssvikt, lite underholdende spillestil, og neglisjering av unge spillere er ikke nevnt med et eneste ord.

Det kan også være greit å vite at Lars Arne Nilsen lover steinhard jobbing i oppkjøringen. Hva han og trenerteamet vil fokusere på blir imidlertid ikke nevnt.

La meg også nevne at i en epost til meg skriver klubbdirektøren følgende: «målsetningen er at vi først og fremst skal bli bedre offensivt, uten å svekke det defensive fundamentet».

Simen Rafn (til venstre) og Nenass er ferdig i AaFK. Foto: Srdan Mudrinic

Og en sjef til

I podcasten «Sunnmørsball» kunne vi i forrige uke høre en uvant åpenhjertig sportsjef fortelle at han var meget glad for kontraktsforlengelsen. – Jeg mener at Lars Arne fikk mye urettferdig kritikk i 2022-sesongen, sier Bjørn Erik Melland, – nå blir det full fokus for å få på plass trenerteam og spillerstall.

At dagene og ukene fremover blir hektiske er det ingen tvil om, og selv om Melland har vært i gamet i mange år vil han nok kjenne ekstra på presset for å få på plass en habil og god spillerstall. Som i skrivende stund virker syltynn, både når det gjelder kvalitet og antall.

Riktignok er fem spillere tilbake etter utlån, men det kompenserer ikke for antallet som forlater klubben. Siste nytt er at Nennas og Dario Canadija har takket nei til videre spill, og dermed er mange viktige spillere fra årets førstevalg ute.

Vanligvis sier sportsjef Melland uhyre lite rundt egne tanker om laget, men denne gang kunne han røpe at minst en erfaren kvalitets-spiller var ønsket inn. – I tillegg leter vi etter en høyre vingback, samt spillere for å styrke midtsone og frontledd, sa Melland.

Med andre ord er vyene lagt relativt høyt, nå gjenstår det å se om sportsjefen vil lykkes med å fylle opp ønskelista. Vi har jo på en måte hørt de samme vyene tidligere. Har vi ikke?