Lørdagens bunnoppgjør hjemme mot Stabæk var siste sjanse, kun tre poeng var godt nok for å overleve på øverste nivå. Det endte uavgjort 1-1, i en kamp som var like nitrist som været denne ettermiddagen. Kaldt, regn og vind fra alle kanter.

Før kampstart var parolen å angripe, og å vise hvem som var sjef. Kun i få glimt var det tendenser til det, ellers var det stort sett jevnspilt. Da er det greit med poengdeling, ikke sant?

Erlend Segberg tente seiershåpet, og jublet hemningsløst for sin flotte scoring til 1-0 etter et kvarter. Foto: Srdan Mudrinic

Dermed sprakk også vyene om et liv blant de beste, og etter en sesong i endeløs motgang er det vanskelig å forestille seg annet enn at alle drømmer er knust. Allerede i første serierunde ble laget akterutseilt, siden har de vært helt nederst på tabellen, og kun noe utenomjordisk magi kan hindre bunnplass ved sesongslutt.

Stabæk har utlignet like før pause. Da ble det bluss og jubel blant lagets supportere. Foto: Srdan Mudrinic

Tøffe tak

Ingen tvil om at årets evaluering blir tøff og hard, ærlig må den også være.

Nå har AaFK vært gjennom tre turbulente nedrykk på syv sesonger, i 2017 og 2020, og nå altså i 2023. Lærdom fra fortiden har det helt klart vært lite av, det er vel det eneste som er sikkert.

Sportssjef Bjørn Erik Melland er tydelig på at sportsplanen (2021-2025) er viktigere enn noensinne. Han om det, etter min mening er det på tide å kalle en spade for en spade, fakta for fakta. Det eneste som kan gi håp om endring til noe bedre er at den fotballfaglige kompetansen heves flere hakk. I alle ledd. I spillergruppa, i trenerteamet, i den sportslige ledelsen og i klubbstyret.

Annen oppskrift finnes ikke.

Fra ledelsen ble det nylig sagt at de har kontroll på den langsiktige satsingen. Ja vel, men hvorfor skal jeg tro på det?

Bjørn Martin Kristensen sine skuddforsøk ble enkelt blokkert. Han burde naturligvis ha løftet ballen opp. Foto: Srdan Mudrinic

Horribelt dårlig

Etter 23 seriekamper står laget med 12 poeng, målforskjellen er 16-52. Supporterne har også sviktet. I fjor var snittet på Color Line stadion 5.478. I år tipper jeg snittet blir under 5.000. Det er de offisielle tall, altså inklusiv solgte sesongkort.

Antallet som virkelig har vært tilstede er imidlertid noe annet. Lørdag neppe flere enn 1.500. I forrige hjemmekamp – mot Lillestrøm – noen flere, rundt 2.000.

Jeg vet at klubb-direktør Ronny Stokke kun vil ha fokus på offisielt publikumsfremmøte, og det skal han jo få lov til å ha. Så får vi andre leve med sannhet og fakta, nemlig at folket ikke gidder å møte opp når det i kamp etter kamp serveres underholdning og prestasjoner av dårlig kaliber.

Erik Frøysa forsøkte seg, men det lave skuddet ble enkelt blokkert. Han også burde løftet ballen høyere. Foto: Srdan Mudrinic

Effektivitet

Jo da, lørdag så jeg at AaFK skapte noen brukbare målsjanser, det må sies. Men det hjelper lite når effektiviteten mangler. Bortsett fra ved scoringen til 1-0, ros her til Erlend Segberg som løftet ballen utagbart opp i nett-taket.

Skulle gjerne sett mere av den sorten. Jeg noterte at Bjørn Martin Kristensen, Martin Ramsland, Erik Frøysa, Markus Karlsbakk, Henrik Melland og Ebiye Moses sine forsøk ble blokkert av ivrige Stabæk-forsvarere. Hvorfor de ikke forsøkte å løfte ballen over forsvarsspillerne vet jeg ikke, Det burde de gjort.

 I situasjoner med mange forsvarere i feltet blir det som regel tette blokkeringer, da er som regel eneste løsning å løfte ballen i retning ett av hjørna.

Vi har forresten sett det samme flere ganger før, og et godt spørsmål er hvorfor ingen bedring. For lite trening på avslutningsdetaljer? Er spillerne stresset og anspent i slike situasjoner? Eller har de ikke kvaliteten inne?

Mål er avgjørende for alle kamper, ingen radikal nyhet det. Heldigvis var ikke Stabæk-spillerne noe bedre, gjestene hadde også flere såkalte fete sjanser. Kanskje ikke så rart om det da blir Stabæk som følger AaFK ned i OBOS-ligaen.

Nikolai Hopland ble av juryen kåret til lagets beste spiller Foto: Srdan Mudrinic

Apropos OBOS

Jeg lurer forresten på om Ronny Stokke husker hva han sa i et intervju i Nytt i Uka for knapt et år siden, 15.desember 2022. Det var like etter at laget hadde avsluttet en flott sesong, niende plass i eliteserien var mer enn forventet.

I begynnelsen av intervjuet sier klubb-direktøren at AaFK aldri har vært bedre enn nå.

Videre, jeg siterer: – A-laget vårt er selvfølgelig viktig, og der vi er nå handler det meste om å ta nye steg fremover, sier han.

Og nekter samtidig å se et nytt nedrykk som et alternativ. – Til det er fundamentet i klubben altfor solid, fastslår han kategorisk. Og påpeker at dette handler om mange mennesker som over tid har bygget et sterkt fundament og tydelig kultur i klubben. Sitat slutt.

I følge filosofen Sokrates (år 470 til 399 f.Kr) fører riktig kunnskap til riktig handling, og riktig handling fører til lykke.

Tenkte det var greit å nevne det.