For flere av de individuelle og kollektive prestasjonene var bedre enn på lenge, og egentlig var det en bra gjennomført kamp fra AaFK sin side. Men et tapende lag har som regel ikke marginene med seg, og det hadde heller ikke AaFK i Stavanger.

På stillingen 1-1 ble det dømt straffespark til Viking. Etter min mening en helt feil og horribel avgjørelse, kampens dommer mente noe annet. Dermed 2-1 til hjemmelaget, og en kampavgjørende scoring som forståelig nok var tung å svelge for David Fällman og hans lagkamerater.

Da var det spilt 67 minutter, og kampbildet som var i ferd med å bikke i favør av AaFK, fikk en brå slutt.

Metafortanke

Kanskje var det likevel begynnelsen på begynnelsen vi var vitne til i Stavanger? Altså at klatringen bort fra direkte nedrykk er like rundt hjørnet.

Svaret har jeg selvfølgelig ikke, men inntrykket etter kampslutt var at det i perioder var såpass gode tendenser at det er lov å håpe og tro at motgang nå snur til medgang.

Spesielt likte jeg mye av det jeg så etter pause, da så vi et lag som både ønsket og også forsøkte å angripe med mange spillere. Det kan være et tegn på at en formtopp nærmer seg

Defensivt var det heller ikke så verst etter pause, og i hvert fall atskillig flere hakk opp i kvalitet i forhold til det vi så i de første 45 minuttene. Da var nemlig press fra de tre AaFK-gutta på topp direkte sløvt og svakt. Likeså var det altfor enkelt for Viking-spillerne å slå innlegg fra begge kanter, her fikk de flere ganger boltre seg fritt i store og ledige rom.

Hva trener Christian Johnsen hadde sagt eller hva som var tema i pausepraten vet jeg ikke, men heldigvis var det markant forskjell i den defensive samhandlingen i hele andre omgang.

Søndag kommer Strømsgodset til Color Line stadion, om de gode tendensene fra Viking-kampen fortsetter, tror jeg at det kan bli moro for lagets supportere.

Etter kampslutt sa forresten Viking-kaptein Zlatko Tripic at AaFK hadde spilt en god kamp. Den rosen kan jo være grei å ta med seg videre.

Erlend Segberg utlignet til 1-1 før pause, hans første mål i 2023. Foto: Srdan Mudrinic (arkivfoto)

Unge debutanter

Mandag fikk de to 18-åringene Henrik Melland og Moctar Diop tillit fra start, dermed startdebut i eliteserien for begge.

At Melland endelig fikk denne sjansen, var ikke overraskende. Han har vært med et par sesonger og er etablert på et godt G18-landslag.

I løpet av 90 minutter mot Viking viste han at han har tatt steg. Ingen perfekt kamp i sin høyre kantposisjon, men dog godkjent fra meg. Løpssterk, mangler kanskje litt tempo, og muligens noe selvtillit. Gjorde seg likevel fortjent til fornyet tillit fra start mot Strømsgodset.

Moctar Diop var derimot et overraskende startvalg. Nykommeren fra Senegal stod notert med kun ett innhopp, 15 minutter i stortapet mot Lillestrøm.

Men et ok og ærlig valg fra trenerteamet. Diop spilte ikke noen spesielt god debutkamp, men fikk likevel vist at han har noe med seg. Han er høyvokst, og det kan bli en bra spisskompetanse med riktig trening.

Uvanen med å springe rett i ryggen på motstanderen må han imidlertid få beskjed fra trenerteamet om å slutte med. Mot Viking gjorde han det i hvert fall tre, fire ganger. Nesten på randen til det komiske, og alle gangene endte det naturligvis med frispark mot AaFK.

Avgjørelsen

Så tilbake til det som ble kampavgjørende, straffesparket til Viking. Markus Karlsbakk løp det han maktet hjemover for å hindre Viking-spissen Lars-Jørgen Salvesen å komme alene med keeper Sten Grytebust.

Rundt 16-meteren havnet de to i en klinsj. Først fikk Karlsbakk en dytt i ryggen, dermed falt han fremover og slo deretter automatisk ut med begge hender. Den høyre traff ansiktet til Salvesen.

Jeg er ikke i tvil om at det skulle vært blåst frispark til Karlsbakk og AaFK, men dommer Svein Tore Sinnes pekte ubønnhørlig på straffesparkmerket. Han hadde bestemt seg.

Og fra VAR-rommet var det stille som i graven, altså et signal om at de mente at dommeren hadde dømt korrekt. Hvorfor de ikke brøt inn, får vi aldri svar på, men ingen bør se bort fra at den massive kritikken som VAR fikk i løpet av søndagens kamper hadde sin innvirkning, ikke minst fordi VAR i flere situasjoner hadde brukt altfor lang tid før de bestemte seg.

I kampen mellom Odd og Vålerenga ble det brukt hele syv minutter, til slutt sa VAR seg enig med det dommeren hadde ment fra første øyeblikk.

Jeg er i utgangspunktet tilhenger av VAR, som ble innført for å hjelpe dommeren til ta korrekte avgjørelser i vanskelige situasjoner. Nå har det imidlertid vært så mye rart og surr rundt VAR at jeg begynner å tvile om VAR har livets rett.

Hvor er vi på vei når det blir slik det har vært i flere kamper denne vårsesongen? Skal VAR-surret bare fortsette å dure avgårde?

Men hvem bestemmer? Det vi hittil har opplevd, har ikke vært godt nok for norsk fotball.

Lagkaptein David Fällman spilte en god kamp mot Viking. Protesterte høylytt da dommeren blåste straffespark, men til ingen nytte. Foto: Srdan Mudrinic (arkivfoto)