Seier vil være en vidunderlig start for lagets nye trener. Tap betyr at motgangen fortsetter.

I skrivende stund har 46-åringen ledet treningene i ei uke. Jeg har fulgt noen av de mange øktene, mye har vært nytt og annerledes for spillergruppa. Jeg skal vokte meg vel for å gi en bastant dom over det jeg har sett, men jeg innbiller meg at trenerskiftet har løftet spillerne noen hakk.

Verken Amidou Diop eller Kristoffer Barmen har hatt noen særlig god sesong så langt. Skader og annet smårusk er en ting, men samtidig mener jeg at de to veteranene ikke har bidratt så godt som de burde. Begge har virket litt tafatte og tunge i kroppen. Jeg skal ikke påstå at det har vært noe galt med motivasjonen, men noe har det i hvert fall vært.

Derfor har det vært kjekt å se at de to har stått på skikkelig i den første uka under Christian Johnsen sin ledelse. Faktisk har de vist seg frem med flere gode initiativ i ulike spill-faser, og fra tribunesida har jeg følt at trenerskiftet har vært en god boost for begge. Som om de har våknet opp, for å si det i overført betydning.

Jeg blir derfor forbauset hvis de to ikke starter mot Rosenborg. En sentralt på midtbanen, det blir Diop. Dermed Barmen som høyre indreløper.

Markus Karlsbakk tipper jeg blir valgt som venstre indreløper. Christian Johnsen kjenner jo han godt etter to sesonger sammen i Raufoss, hvor unggutten var utlånt i 2021- og 2022-sesongene.

Fra torsdagens trening på Color Line stadion. Med ball Amidou Diop. Til venstre står Isaac Atanga og Trace Murray. Den observante seer vil nok legge merke til spilleren med ryggen til, det er Isak Dybvik Mättä. Han spiller til daglig i FC Groningen i Holland, og sa til Nytt i Uka/Aesby.no at han fortsetter der, eller i annen utenlandsk kubb. Nå gjestebesøker han gamleklubben. Foto: Per Rich Hunstad

Mye annerledes

Den første treningsuka var preget av mange nye øvelser og momenter. Greit nok, det er vel på den måten Christian Johnsen vil markere et nytt liv på treningsfeltet.

Jeg har sett økter med stor intensitet, mere rolige formasjonstreninger, øvelser med ulike touch-betingelser og bevegelsesmønster, spill mot små mål uten keeper, og også spill mot store mål med keeper. Likevel ikke noe revolusjonerende, men nytt er nytt.

Da lagets nye trener ble presentert sa han at han ønsket høy intensitet på treningene, og det kan virke som at han har fått til det. Han sa også at han ønsket et angrepsvillig lag, men om han har prioritert fremover-rettet spill i lengderetning er jeg usikker på. I perioder kunne det riktignok se slik ut.

Uansett, sånn eller sånn, det har vært positivt å se at hele spillergruppa har vært på tå hev, også veldig konsentrert i alle faser av treningen.

Her tøyes det etter ei tøff økt. Fra venstre: Bjørn Martin Kristensen, Tor Erik Karlsen og Ole Martin Kolskogen. Foto: Per Rich Hunstad

Antall økter

Første uka må ha vært en liten high five for spillerne. Trening hver dag unntatt søndag, og attpåtil tre dager med doble økter, et regime som er nokså ulikt fra tiden med Lars Arne Nilsen.

To av ettermiddagsøktene var på Bybadet, i bassenget hvor vanngåingen var tingen. Som visstnok skal være en kombinasjon av restitusjon og knallhardt fysisk arbeid. Er det så effektivt som det høres ut er det et spennende valg.

Det var forresten en klok mann fra Ålesund som lurte på om AaFK trente vanngåing fordi de var på dypt vann etter 11 seriekamper. Jeg svarte at jeg ikke hadde peiling, og det har jeg heller ikke. Men denne ålesunderen hadde et godt poeng, ikke sant.

Vil Markus Karlsbakk få tillit fra Christian Johnsen (til høyre), som også var hans trener i to sesonger i Raufoss. Til venstre sportssjef Bjørn Erik Melland. Foto: Per Rich Hunstad

Ny formasjon

Lagets nye formasjon er 4-3-3, borte er altså 3-5-2 og 3-4-3. Hvordan spillestilen blir definert er foreløpig ikke avslørt, men uansett er 4-3-3 en god og gammel «oppskrift» som ikke krever så mye nytenking.

Når det gjelder kantene er jeg usikker på om det blir satset på innover-kanter, eller at spillerne skal jage til kortlinja, med innlegg derfra. Jeg håper på det siste, men det kan faktisk se ut til at valget faller på innover-kanter. Kanskje blir det en mix av begge?

Midtstopper-plassen får den største forandringen, fra tre til to spillere. Dessverre er Nikolai Hopland uaktuell, han skal være med G19-troppen til EM-sluttspill på Malta i juli. Også Simen Vatne Haram er med i troppen. Hvor lenge de to blir fraværende avhenger av hvordan laget presterer.

Isaac Atanga er tilbake på treningsfeltet etter skaden i Brann-kampen, trente forsiktig i starten, men er klar til RBK-kampen. Også Ebiye Moes er tilbake. Det betyr at det er kun Jeppe Moe og Alexander Ammitzbøll som er på skadelista.

Søndag kl. 17.00.

I Rosenborg har det også vært et trener-skifte. Kjetil Rekdal ut, og inn med Svein Maalen, som har bestemt seg for å ta laget tilbake til 4-3-3.

Hans første kamp som RBK-trener endte katastrofalt dårlig, tap 0-3 hjemme mot Sarpsborg08. Hva det betyr for søndagens kamp mot AaFK er umulig å forutse. Det kan slå begge veier.

Uansett, Christian Johnsen og hans spillere må hovedsakelig fokusere på seg selv. Første uka ga grunn til nøktern optimisme. Jeg gleder meg derfor til å se «nye» AaFK, og innbiller meg at det blir en spennende kamp.