Men i gledens stund aldri så mye, jeg kan likevel ikke glemme at jeg har vært direkte misfornøyd med mye av det jeg har sett, offensive prestasjoner og hurtig spill i lengderetning spesielt.

Og jeg må også reise en advarende finger når det gjelder antall tilskuere og interessen for hjemmekampene. Antallet har blitt færre og færre fra kamp til kamp nå i høst, akkurat det er et faretruende signal som klubbdirektør Ronny Stokke, styreleder Jan Petter Hagen og øvrige ledere må ta på ramme alvor.

Det er spilt tre hjemmekamper i oktober. Mot Viking med 4.739 tilskuere, mot HamKam med 4.342 tilskuere, og søndag mot Sandefjord ble det offisielle tilskuerantallet opplyst til 4.194. Altså en sterkt synkende trend, og hvor Sandefjord-kampen er bunnrekord så langt for 2022-sesongen.

Å bortforklare det sviktende fremmøtet med noe annet enn misnøye vil etter min mening være feil. Skulle AaFK-ledelsen mene noe annet er de uten tvil på ville veier. Å vinne fotballkamper er flott, men det er ikke nok.

All honnør til at det arrangeres moro og opplevelser av ulikt slag foran stadion før kampstart, likeså de mange forsøk i pausen, men slike tiltak lokker ikke de store massene til tribunen. Det er kampen som gjelder, ikke annet.

La meg også nevne at jeg ikke tror at offisielt tall samsvarer med fakta, altså det reelle fremmøtet. Hvis det var flere enn 3.000 tilskuere mot Sandefjord, blir jeg forbauset. Fra pressetribunen kunne vi se at det var mange tomme seter på begge kortsider og på langsiden mot syd.

Kritikk mot trener

I den siste tiden har det haglet med mer og mer misnøye fra lagets mange supportere, og også fra ulikt mediehold. Spesielt trener Lars Arne Nilsen har fått sitt av sur kritikk, og det er vel ikke å overdrive at det meste er berettiget.

Det har vært lagets manko på gode offensive prestasjoner og lite angrepsvillige spillestil som har vært mest tydelig i kritikkens verden. Derfor har AaFK-treneren fått et utall spørsmål i så henseende, og til tross for at han har forklart spillestilen med viktigheten av å ikke rykke ned, er jeg likevel nokså sikker på at den godeste Nilsen er enig i at mye ikke har vært godt nok.

Hans antydninger om at supporterne er fornøyd når det blir poeng tror jeg heller ikke er hans ærlige mening. Vi har også hørt at han noen ganger har tatt til motmæle med litt lakoniske svar som: Hva er attraktiv fotball? Og hva er underholdning?

Kanskje forståelig at han har svart på den måten, det blir liksom spørsmål mot spørsmål, og dermed settes det en stopper for videre diskusjon.

2023-sesongen

I dag har jeg ingen eksakt fasit om hvordan jeg ønsker AaFK skal spille i kommende sesonger. Det er jo tre kamper igjen før årets sesong er ferdigspilt, men muligens kan det likevel være ok «å kaste frem» noen tanker og ideer allerede nå.

Fra mitt ståsted mener jeg bestemt at trenerteamet bør gå for et lag som spiller sitt eget spill. Altså en nøye definert formasjon og spillestil, som bør dyrkes ett hundre prosent og spilles hele tiden. Uansett mostander, uansett hjemme- eller bortebane, og uansett andre faktorer.

I år har vi sett AaFK spille på flere ulike måter, mest benyttet har vært 3-5-2 (5-3-2) med en forholdsvis defensiv og forsiktig spillestil. Kanskje greit nok for det trenerteamet i 2022 har kalt et nyopprykket lag, men det blir annerledes i 2023 og de kommende sesonger. Da er målsettingen ifølge sportsplanen å klatre mot toppen av eliteserien, og skal det bli innfridd, kreves det en atskillig tøffere og mere aggressiv måte å spille fotball på.

Kanskje 4-3-3, kanskje 4-2-3-1 eller kanskje noe annet. Uansett, jeg mener det må inn med synlige offensive fibrer i filosofien om hvordan laget skal spille.

Treningsmåter

Igjen tilbake til sportsplanen, hvor det står at AaFK skal være en klubb som begeistrer og spiller underholdende fotball. For å være i nærheten av den målsettingen må de spille offensivt og direkte fremover i lengderetning, altså med fokus på raske angrep for å komme kjapt til avslutning.

I år har det tatt «evigheter» før det har vært skapt målsjanser, allerede til kommende sesong mener jeg at det skal være sekunder. Wow, det hadde sannelig vært litt av ei forandring, ikke sant.

Nå vil noen tenke at for å greie det, må samtlige spillere være eksplosive og hurtige. Selvfølgelig ingen ulempe om hurtigheten er på topp, men samtidig er det ingen betingelse. Her er det snakk om at pasningene skal spilles hurtig i lengderetning og at ballberøring med påfølgende pasning skjer på kortest mulig tid.

Om det er mulig for AaFK-2023 å innfri mine ønsker, kan du gjerne lure på, men jeg er overbevist om alt er mulig. Men det kreves mye riktig og fokusert trening, og ikke minst at trenere og spillere har tro på det de holder på med.

Trening, trening og enda mere trening er stikkordene. Hver dag, hver uke, hver måned.

La meg helt på tampen sitere en ukjent, klok mann. «Ingenting vesentlig skjer før et mønster blir brutt». Så vet du det.