Det er jo usedvanlig bra, og AaFK går enn så lenge på vannet. Og søndag på Color Line stadion – en flott høstkveld, vindstille og rundt 11-12 gode grader – endte kampen til slutt med en herlig 3-2 seier over Sarpsborg08.

I forrige kamp var det Håkon Hammer som sørget for scoring ett minutt før slutt i bortemøtet mot Tromsø, søndag var det innbytterne Moctar Diop og Ebiye Moses som ordnet biffen 38 sekunder før slutt.

Dermed er det nokså greit å konkludere med at AaFK så absolutt er i flyten. Stang inn istedenfor stang ut, marginer for istedenfor imot, akkurat det hjelper mye når det jages seier.

Men jeg vil ikke kalle poengfangsten for tilfeldig. For det er nokså klart at spillerne de siste ukene har tatt markante steg i riktig retning når det gjelder innsats, styrke, vilje og moral.

Her tror jeg det er ok å kreditere trener Christian Johnsen, han har tydeligvis tatt nødvendige og riktige grep etter at han kom til klubben for knappe fire måneder siden. Gode treningsøkter har økt den fysiske og mentale kapasiteten. Og forhåpentligvis kan det også være lov å håpe at det fremdeles er noe å gå på.

Intet galt sagt om eks-trener Lars Arne Nilsen og hans daværende trenerteam, men såkalt kondisjon- og styrketrening var nok ikke en dedikert første-prioritet. Merkelig nok, intense treninger med fornuftig periodisering har jo alltid vært en nøkkel for fysisk og mental styrke. Skadeforebyggende er det også.

Markus Karlsbakk var sikker fra 11-meteren, utligning til 1-1 etter 37 minutter. Foto: Srdan Mudrinic
Bjørn Martin Kristensen viste klasse de lux da han satte inn 2-1, kun ett minutt etter utligningen til 1-1. Foto: Srdan Mudrinic.

Hell og lykke

Apropos flaks. Her er et godt eksempel på hva det kan bety. 79 minutter spilt i søndagens kamp mot Sarpsborg08, et skudd er på vei inn i målet bak en sjanseløs keeper Sten Grytebust. Men på en eller annen merkelig måte treffer ballen Nikolai Hopland – helt tilfeldig – og istedenfor scoring, og et sannsynlig seiersmål til bortelaget, skrur ballen ut og til corner.

Flaks, utvilsomt.

Og om ikke det var nok denne kvelden, 10 minutter seinere kunne ballen like gjerne havnet til corner, men istedenfor å trille utenfor stanga ruller det rolige skuddet signert Moctar Diop inn i venstre keeperhjørne.

Flaks, ja det er jo det. I hvert fall når vi vet at ballen touchet så vidt innom Ebiye Moses, ikke mye, men nok til en aldri så liten retningsforandring. Hvem som til slutt blir kreditert scoringen er usikkert, men uansett ble Moctar Diop søndagens store AaFK-helt.

18-årigen fra Senegal er spådd en fin fremtid, Kanskje, kanskje ikke, kun tiden vil vise det. Foreløpig fremstår han etter min mening nesten litt teknisk hjelpeløs med ball på fot, løpesetet er også noe tungt og ukoordinert.

God skolering og mye detaljarbeid er stikkord for at han skal lykkes. At han sier at han skal jobbe beinhardt for å lykkes er også en god og essensiell begynnelse.

Litt artig forresten å se hvor ulikt Håkon Hammer og Moctar Diop feiret sine seiersmål. Hammer nesten likegyldig, løftet han i det hele tatt hendene i været? Mens Moctar Diop jublet og jublet, og greidde nesten ikke å slutte å hilse og be til høyere makter.

Nikolai Hopland spilte sikkert og trygt, og er i god form. Foto: Srdan Mudrinic

Kommende kamper

Første sjanse for å øke målkvoten for Hammer og Moctar Diop – og selvfølgelig de andre spillerne – er lørdagens bortekamp mot Haugesund.

AaFK henger fortsatt langt etter på eliteserietabellen, seks poeng bak kvalik.plass med fem gjenstående seriekamper er ikke umulig, men det blir en uhyre vanskelig og intens oppgave.

Etter Haugesund-kampen kommer Sandefjord til Color Line stadion. Mantraet før disse to kampene er nokså klart, kun seks poeng er godt nok.

Jeg har allerede fremhevet den fysiske og moralske fremgangen. Når det gjelder prestasjoner, individuelt og i samhandling, har det vært en liten fremgang, det må sies. Men fortsatt må mye bli bedre, og derfor tillater jeg med å «hoste opp» følgende:

1) Større konsentrasjon for å unngå unødvendige og farlige ballmiss lavt og høyt i banen, feelingen og klokskapen mangler litt for mye. Det kan bli skjebnesvangert.

2) Må komme hurtigere etter egen ballfører, her må det peises på. Kontringen før 3-2 er et skoleeksempel i sådan retning.

3) Tre scoringer mot Sarpsborg08 er godkjent, men jeg føler likevel at det kan skytes oftere, og

4) Cornere og dødballer, her må det mye skjerping til. Rett og slett altfor dårlig opptreden, både offensivt og defensivt.

Fire korte og enkle moment. Etter min mening mye å gå på, og sannsynligvis kreves det ikke så altfor mye før det blir virkningsfull forbedring. For en tid tilbake sa trener Johnsen at spillerne hadde egne ansvarsområder, blant annet på individuelle ferdigheter.

Intet dumt hint det.

Og ellers inn mot sesongslutten. Jeg kan ikke annet enn å oppfordre til fortsette som nå. Troa på at det kan gå er en god kampstart, og kan være det som kan skape et mirakel. Håper jeg. Tror jeg. Men jeg vet ikke.

Erlend Segberg (til venstre) jobbet utrettelig hele kampen, hans assist i forkant av 2-1 var av ypperste merke. Isaac Atanga kom inn etter 60 minutter, var stadig frempå på sin høyre kant. Stort sett misfornøyd og uenig med assistent-dommeren, men hvem hadde rett? Kanskje viktigere å ha større fokus på egne prestasjoner. Foto: Srdan Mudrinic