At de to ungguttene har spilt fra start både mot Stabæk og Start har nok vært litt tilfeldig, på en måte ett slags «den enes død, den andres brød» - syndrom.

Skadesituasjonen i ukene før seriestart førte til en nødvendig rokkering av en opprinnelig startellever, et par av ny-signeringene hadde heller ikke innfridd forventningene. Dermed ble det åpnet muligheter for Kolve og Kilen, som har grepet tilliten for alt det er verdt.

Spesielt var spiss-plassen utsatt, samtlige aktuelle spillere var ute med ulike skader og forsøket med å hente inn en ny spiss lyktes ikke før overgangsvinduet stengte. Alternativet for trener Christian Johnsen og hans team ble å flytte Claudio Braga fra kant til midtspiss, og så langt har det vært en god og grei løsning.

Dessuten ble Kristoffer Nessø flyttet fra venstre kant til høyre bäck. For så vidt ikke en spesielt radikal endring for hans del, løpsstyrken er der i fullt monn og arbeidskapasiteten er også stor.

Metodi Maksimov var egentlig lagets førstevalg som høyre bäck, men i hans landslagsfravær med Nord-Makedonia har Nessø gjort det såpass bra at jeg ikke ser noen grunn til at han skal flyttes tilbake til sin opprinnelige offensive posisjon.

Også fin innsats fra Sander Kilen mot Stabæk (bidet) og Start Foto: Srdan Mudrinic (arkivfoto)

Ferskinger 1

Nykommeren fra Island, David Fræn Johannsson, var i utgangspunktet tiltenkt en midtbanerolle, men etter relativt skuffende prestasjoner og et skadeavbrekk like før seriestart var det duket for Eivind Kolve i den posisjonen.

Mens Sander Kilen fikk tillit på den «ledige» kanten på venstre side.

For begge var det uventet at de i det hele tatt skulle få spilletid så tidlig i sesongen, og like uventet at de skulle prestere så bra som de har gjort. Nå skal jeg ikke øse de to langt opp i skyene, men jeg innrømmer glatt at jeg har sett prestasjoner og finurligheter både mot Stabæk og Start som har gledet meg.

Mot Start var Eivind Kolve attpåtil en av banens beste spillere, og på Sparebank Sør Arena var det umulig å se at det var snakk om helt urutinert unggutt. Her brukte han sin eminente og slepne teknikk på en fryktløs måte.

Han var også start-arkitekten bak 0-1 og 0-2. Ved den første scoringen forserte han hurtig fremover før han fant Isaac Atanga på høyre kant med en presis pasning, slike prestasjoner er gull verdt, er faktisk ofte sterkt medvirkende til at det blir skapt målsjanser.

Også før 0-2 var han sentral, den gang til motsatt kant, hvor Sander Kilen endte opp med et skudd som Start-keeperen slo ut i retur-rommet. Rett til Claudio Braga som umulig kunne bomme fra fem meter.

Der og da fikk Kilen vist frem fin avslutningsteknikk, farten er heller ikke verst.

Nikolai Hopland er et opplagt førstevalg som midtstopper, har imponert i sesongstarten. Foto: Srdan Mudrinic (arkivfoto)

Ferskinger 2

Eivind Kolve er født i 2004, Sander Kilen ett år yngre. Kolve er opprinnelig fra Ellingsøy IL, men har vært i AaFK-systemet de siste tre-fire sesongene. Kilen kommer fra Sogndal, og kom hit i

fjor. Han har nylig debutert på G19, og fikk mye spilletid da laget kvalifiserte seg for sommerens EM-sluttspill i Nord-Irland.

For øvrig sammen med annen AaFK-er, Simen Vatne Haram.

Tar jeg med Nikolai Hopland, Sebastian Berntsen og Henrik Melland betyr det altså at hele seks av troppens 24 spillere er tenåringer. Moctar Diop er også 2004-modell, men rundet 20 år i januar.

Å dra en sammenligning mellom disse ungguttene vil kanskje være feil, men likevel er det klart at Nikolai Hopland er den mest rutinerte. Og også et opplagt førstevalg som midtstopper. Melland viste i fjor at han behersker nivået. Er en sterk kandidat til en midtbaneposisjon, men foreløpig må sønnen til sportssjefen fokusere på å bli skadefri etter beinbruddet i fjor høst.

De andre, inklusiv Kolve og Kilen, må nok kjempe fra trening til trening, fra kamp til kamp, fra uke til uke, for å bli belønnet med spilletid.

Eivind Kolve og Sander Kilen har imidlertid allerede vist at har nivået inne, og absolutt ingen tvil om at de er i startoppstillingen i kommende hjemmekamp, mot Lyn.

Da blir det opp til begge to å være fullt skjerpet, og gjøre så godt de kan ute på kunstgresset. Da er det duket for mere spilletid, men de må for all del være forberedt på at prestasjonene vil variere i løpet av sesongen, kanskje sågar fra kamp til kamp, ikke ulogisk for enhver tenåring.

Men så langt – imponerende innsats.