Jeg skal ikke påstå at det har vært stille som i en viss plass, men ble det jo vitterlig sagt fra lederhold at nye spillere ville være på plass før julefeiringen. Eller husker jeg feil?

Før jeg går videre må jeg flette inn at jeg har en drøm om at 2023 blir en sesong hvor jeg kan pøse på med rosende ord i min kommentatorspalte her i Nytt i Uka. Om laget, spillere, trenere, ledere og om supportere. Håpet er magiske opplevelser, at kamper blir vunnet og ikke minst at publikum strømmer til Color Line stadion for å hylle sine helter.

Ja, det hadde jo vært helt fantastisk om det hadde blitt slik. Ikke sant?  Men er drømmen i nærheten av å være noe annet enn en vakker visjon i håpets land?

Frykt

Er det kanskje mere reelt å være urolig og usikker inn mot kommende sesong? Jeg vil absolutt ikke svartmale noe som helst få timer før sesongforberedelsene er i gang, men i skrivende stund må det i hvert fall være lov å antyde at situasjonen kunne vært bedre. Ikke minst med tanke på kvalitet og rutine i spillerstallen.

Danske Kasper Lunding er så langt eneste nykommer. Her er han fotografert på Fjellstua like før jul, flankert av sin hollandske kjæreste Laura F. Hendrika og agent Mikkel Hedegaard Christensen. Til venstre sportssjef Bjørn Erik Melland. Foto: Per Rich Hunstad

Fem yngre spillere er riktignok tilbake fra utlån, og de kan overraske positivt. Likeså kan det virke det som danske Kasper Lunding – eneste nykommer – er en god signering. Men fakta er at flere nøkkelspillere fra i fjor ikke er erstattet, dermed er det ikke vanskelig å konkludere med at spillerstallen er svekket. Og nettopp det gir grunnlag for min lille indre frykt, selv om jeg er fullstendig klar over at mye kan endres før seriestart om tre måneder.

Mine forespørsler til Bjørn Erik Melland i forrige uke om eventuelle forsterkninger er ubesvart. Men ryktene vil ha det til at flere spillere er aktuelle, blant annet ble Viking-spiller Zlatko Tripic observert på Vigra lufthavn i romjula. Det behøver ikke å bety noe som helst, men om han dukker opp på torsdagens trening er det grunn til å juble. Ingen tvil om at han er en spiller som vil løfte laget.

Ny formasjon

Fra og rundt hovedtrener Lars Arne Nilsen – LAN – har det vært relativt stille siden sesongslutt. Han har skiftet en av sine assistent-trenere. Roger Naustan er ute, ny er 41-åringen Marius Lenni Bøe. Han har erfaring fra samme jobb i Sogndal, men hva han er god for er det kun tiden som vil vise. At LAN er begeistret for nykommeren er vel ikke mere enn forventet, noe annet ville jo være rart.

AaFK-treneren var også begeistret for det laget presterte i 2022, og til tross for massiv kritikk fra flere hold om kjedelig og defensiv fotball gjentok han til stadighet at det viktigste er å sikre plassen. Og dermed holdt han på 3-5-2 (som like mye var 5-3-2) i de fleste kampene, faktisk også etter at plassen var sikret.

Er det Ebiye Moses som blir årets toppscorer? Foto: Srdan Mudrinic

At han nå har avslørt at 3-4-3 blir årets hovedformasjon var derfor overraskende. – Fjorårets 5-3-2 blir ikke lagt helt vekk, men nå skal vi bruke tiden frem til seriestart til å dyrke 3-4-3, sa han i et intervju i Sunnmørsposten i forrige uke. – Det er et offensivt system om spillerne tør å trå til.

Sånn i utgangspunktet kan jo det høres forlokkende ut, men jeg må innrømme at jeg blir usikker på hvordan jeg skal tolke det LAN sier.  For det første er ingen formasjon direkte offensiv eller defensiv, det er jo spillestilen i de ulike formasjonene som avgjør hvordan laget viser seg frem.

For det andre: «om spillerne tør å trå til». What? Hva LAN mener med en slik uttalelse er sannelig ikke godt å vite. Er han korrekt sitert? På treningsfeltet må det være trenerteamet som bestemmer hvordan og hva som skal gjøres, det gjelder selvfølgelig også for AaFK sitt trenerteam. I motsatt fall blir det bare rot og tull.

Torsdag denne uke begynner oppkjøringen til årets sesong. La meg i den anledning sitere velkjente Jose Mourinho. Han sa en gang for en tid tilbake. «En ting er å ville noe. En helt annen ting er å få andre til å forstå hva du vil».

Kan det sies enklere?