Landmandsbanken

Wollert Erichsen het han som hadde hus der vi i dag har den bygninga som folk tyr til ordet «banken» om, når de skal vise ka de snakker om. Adressa er St. Olavs Plass 1.

Huset ser vi på det eldste av dagens bilder. Det står «Landmandsbanken» på et skilt over inngangsdøra.

Selvfølgelig brente det her i 1904 under Bybrannen. Det blei bygd nytt hus, omtrent halvparten av det huset som står der i dag.

Og her fortsatte Landmandsbanken frem til 1923.

Brent by og brent bank i huset til Erichsen i 1904. Tomta er markert med en rød prikk.

Aalesunds Sparebank

Den banken som etter hvert flytta inn, var Aalesunds Sparebank. Den banken var re-organisert i 1911. Den var først etablert så tidlig som i 1841, men hadde ligget nede siden 1887.

I 1928 – etter re-etableringa og etter en relativt omflakkende tilværelse i byen – var den i stand til å kjøpe huset på Sankten. Og her flytta banken inn.

I 1985 slo den seg sammen med Borgund Sparebank og blei til Sparebanken Møre. Kontoret til Aalesunds Sparebank på Sankten blei værende der i nåkken år, før folk og dokumenter og penger flytta til hovedkontoret for Sparebanken Møre på Harald Torsviks plass, altså på hjørnet Keiser Wihelms gate/Kipervikgata.

Bygninga som kom opp på tomta like etter Bybrannen, dvs i 1906/07, var tegna av arkitekt Christian Furst, som sto for ei rekke andre bygninger i gjenreisingsperioden etter Storbrannen. – Den som sto som byggherre var Frøken Elise Erichsen.

Andre banker

I første etasje i banklokala på Sankten kom det en klesbutikk, men lenger oppe i etasjene fortsatte bankvirksomheten. Kredittbanken hadde en del av bygninga, og her kom også Glitnir.

Det gikk kanskje ikkje så bra med disse to. Men de var da i huset.

Sparebank 1, Midtnorge (SMN)

Det som skjedde etterpå, det var at Sparebank 1, Midtnorge, flytta inn og tok heile huset i bruk. Og der har banken rigga seg til som for evigheten!

Så det vil nok fortsette å være bank på bankhjørnet. I alle fall så lenge evigheten varer ...

I 1977 kom den delen av bygninga som ligger til høyre her på bildet, tatt den 12. april 2024. Arkitekt for den nye delen var ålesunderen, den usedvanlig kjekke karen Mathias Aasen. Denne delen er behendig tilpassa den gamle delen, uten å være nåkken kopi av den. Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Det egentlige bankhjørnet

Vi som liker godt å ha orden i sakene, gleder oss i hvert fall ved at det fortsatt blir bankvirksomhet i huset på Sankt Olavs Plass. For da kan vi med rette fortsette å kalle bygninga for «Banken» og vite at det er en tradisjon fra 1800-tallet vi dermed følger.