Nils Kornelius Jangaard. (1896-1990) Foto: privat

Han var gift med ålesundsdama Borghild Seljesæter. – Nils var født og oppvokst oppe i Skaret. Borghild var Røysa-jente. Den siste tida bodde de oppe på Fjelltun. – De hadde tre barn. Den yngste heter Ingrid Jangaard, gift Ousland. Ho bor på Nesodden og er tegner og maler.

Nils sine memoarer

Nils skreiv til dels utførlige memoarer fra et omskiftelig liv. Ka han tenkte å gjøre med dem, er vanskelig å vite heilt sikkert. Men han ville nok ikke vært fremmed for å gi dem ut som bok.

Og det er det dattera Ingrid sterkt har medvirket til.

Nåkken av kvinnene rundt Nils Jangaard. – Her i Venezia i 1948. Fra venstre: Bjørg (datter), Ingrid (datter), Helga (svigerinne) og Borghild (kone). Foto: privat

Familiekrønike

Memoarene er for en stor del en familiekrønike. Det vil si at forfatteren har fulgt familien fra begynnelsen på 1800-tallet, men lagt størst oppmerksomhet på det som skjedde på 1900-tallet. Boka er kalt «Et familieliv i det 20. århundre».

Nils Kornelius Jangaard var født i 1896, og fulgte det nye århundret frem til han døde, 94 år gammel, i 1990. Han og familien fikk med seg to verdenskriger, ei sagnomsust mellomkrigstid og ei internasjonal etterkrigstid. Fra alminnelig fattigdom og økonomisk usikkerhet for de fleste nordmenn, til  økonomisk stabilitet for de fleste.

Mye av dette gjenspeiler seg i familiens liv. Det er familiens krønike, og den krøniken blir selvfølgelig prega av å være privat.

Langt ut over det private

Men han stopper ikke med det private. Han drar samfunnet omkring familien inn i bildet. Vi får interessante innsyn i fiskeripolitikk i Norge i det tjuende århundre, norsk hjelp til fiske i såkalte utviklingsland blir sett fra en av ledernes side. Vi får være med på å møte innflytelsesrike folk innen fiskeri og annen næring.

Og det er klart at sånne ting vil gi boka interesse langt ut over det reint private.

AaFK-lag som Nils Jangaard spilte på. – Foran f.v.: Andres B. Ringdal, Nils Aarseth, Per Mogstad. – I midten: Lauritz Strømmen, Nils Jangaard, Olaf Rønning. -  Bakerst: Erling Flem, Hagbart Benneche, Robert Johansen, Harald Mogstad, Anders Mogstad. Foto: Aalesunds FKs Historiske Arkiv

AaFK lenge leve!

Nils Jangaard var også en av pionerene i Aalesunds Fotballklubb. Og han tok med seg sin lidenskap for fotball, og AaFK spesielt, gjennom heile livet. Om han befant seg i India eller i USA, i Portugal eller i Mexico som utsendt representant for Norge, og det blei snakk om fotball - nåkke som ofte skjedde - så var det ikke til å unngå at tankene vandra til fotballklubben i hjembyen.

Brødrene Jangaard AS

I boka kan vi også bli opplyst om sammenhengen mellom Brødrene Jangaard og den nettopp avdøde fiskegrosserer Bjarne Haagensen. Var ikke Brødrene Jangaard AS firmaet til Haagensen?

Jo, men det henger slik sammen, kortest mulig fortalt: Nils Jangaard stifta i si tid firmaet Brødrene Jangaard, de skulle drive med eksport av saltfisk og klippfisk. Det gikk sånn tålelig med firmaet. Men så kom det en inn i bildet som satte fart i sakene: Bjarne Haagensen. Han kom etter hvert til å kjøpe firmaet, beholde navnet Brødrene Jangaard og eksporterte fisk i store mengder, samtidig med at Brødrene Jangaard også blei store på eiendommer.

Nils Jangaard fikk virke i ei tid med sild og fisk i svære mengder. Her fra havna i Ålesund under sildefisket i 1950-åra. Foto: privat

Vi har jo biblioteket!

«Et familieliv» av Nils Jangaard utmerker seg med sin enkelhet i den tekniske utrustninga boka har fått. Og da kan det være greit å bli mint på at det er ikke alltid det mest påkosta og raffinerte bokutstyret som gir de største leseopplevelsene.

Boka er antakelig til salgs ved henvendelse til utgiveren Ingrid Jangaard Ousland, Nesodden. En annen mulighet er biblioteket, der bruker de å være på alerten for slik litt vanskelig tilgjengelig litteratur, utenom hovedstrømmen for salgssuksesser.