Sangens og Musikkens dag

Dette var en dag om våren som var tilegnet sangen og musikken i Ålesund. Dagen institusjonaliserte seg etter krigen, fikk kommunal støtte, men var ellers satt i scene av byens sangkor og musikkorps.

Kora og korpsa defilerte gjennom byens gater under faner og flagg. Det blei sunget og spilt, og det blei holdt konserter.

Det var en mektig populær dag, især i tida like etter siste verdenskrigen. Men det kom en ende på dagen i slutten av 1960-åra.

Defileringa over Sankten

På bildet ser vi korsen defileringa kunne fortone seg når kora kom på Sankten. Se kor fint toget slynger seg over brosteinen!

De ranke damene fremst i fylkingen – de to forreste med fanebæreren i midten – leder an. Også kommer de andre tilsynelatende etter alderen, fra de yngste først, inntil Damekoret A’Cappella overtar med sine mørke skjørt og jakker. Borte på hjørnet med Birkevold og opp gjennom gata følger så blandakoret Solglimt, avholdskor. (Eller er det Lysglimt det står på fana? Det også er avholdskor.)

1954 (?)

– E’ tror det kan være fra 1954, kanskje fra året før? sier ei av pikene som er med i toget, Jorun Rygh.

– Men det kunne ha vært året etter også, 1955. E’ ser ikkje nåkke i gatebilde som kan fortelle oss det heller.

Nåkken få av dem som er med ...

Den vi ser som nummer fire i den venstre rekka av jenter - nei, unnskyld: piker – er altså Jorun Rygh. - Den ranke dama i lysende kvit bluse, like kvit lue og sko i høyre rekka, skal være Borghild Slagnes. – Nummer syv av pikene i samme rekke må være Reidun Wadseth (som tilsynelatende ikke har forandra seg på åra som er gått siden bildet blei tatt!) – Nummer syv i midtrekka kan, i følge Jorun, være Anita Kalvø.

Men så er det stopp. Kan nåkken hjelpe med flere navn, er de hjertelig velkomne til å si fra.

Ålesund Pikekor

I boka «Musikk og sang i Ålesund» (2014) står det at Ålesund Pikekor var stifta i 1950 (ca) og blei leda av fru Kystolfsen-Langva. De brukte å øve på Sangens Hus (dvs. gymnastikksalen på Aspøy Gamle skole, Kirkegata 33). Pikene kom fra heile byen, de blei opptatt som medlemmer etter ei opptaksprøve, der det gjaldt «å synge rent og pent». Opptrådte gjerne i Ålesund kirke på Aspøya eller på Avholdshjemmet i Korsegata. Uniformene besto av lyseblå jakker med gullbånd langs halsen og langs åpninga fremme, pluss mørkeblått foldaskjørt. – Ålesund Pikekor blei av forholdsvis kort varighet.

For egen regning anføres:

Mange jenter i byen fikk den første lærdom i sang og synging i Ålesund Pikekor og nåkken av dem blei så oppildnet at de synger fremdeles av full hals, slik som to av de nevnte pikene på bildet – Jorun Rygh og Reidun Wadseth!