Kongens gate nr 11 – 13 – 15 – 17 – 19

På denne sida av gata var vi ferdig med nummer 9 og skal da fortsette med nummer 11. I dette svære huset holdt Mittet-firmaet til. Lite visste vi at dette var et utsalg av fiskevegn for Spilkevig’s Snøre- Not- & Garnfabrik i Spjelkavika. - Her i første etasje holdt også baker og konditor Molnes til, og mangt et vinabrød og rundstykke, samt kneipp og rugbrød gikk over disken der i gården.

I nummer 13 hadde Slakter Hansen i Skansen utsalg ei stund, men «hovedkontoret» til dette firmaet lå rett over gata, i Kongens gate 14. - Men den butikken som herska over resten av førsteetasje i nummer 13, var N. O. Ytterdal, med «støpegods, rør- og sanitærartikler» som det viktigste i vareutvalget.

Hus nummer 15, Riebergården, som enkelte kaller huset den fdag i dag, har brutt hjørne. Vi har et bilde, et ganske berømt ett, fra den gang (før Brannen) da firmaet Dehlin holdt til her. Dehlin var vel nærmest det man kaller jernvarehandel. – Når det gjelder Rieber-navnet var det etter et Bergens-firma som hadde huder (eller skinn) av fortrinnsvis storfe og sel på repertoaret. Og det blei fortalt i undertegnedes ungdom at forværelsesdamen til dette hudfirmaet gikk under tilnavnet «Forhuden»! -  Også hadde S. Sekse, med navn fra Hardanger, fruktbutikk i huset.

I det neste huset – Kongens gate nr 17 – holdt Anton Tolaas til med sin høyst varierte aktivitet. Han hadde ullhandel og butikk i første etasje, men undertegnede kan aldri – i alle fall ikke i bevisst tilstand – huske å ha vært innom butikken.

Det var vi heller ikke i det neste huset – Kongens gate 19 – inntil Svein Nøstdal (far til dagens redaktør av Nytt i Uka, må vite!) begynte der og reparerte radioer og endog TV-er hos Nesset. Det  var slikt et mystisk yrke at det hendte vi gikk inn til Nesset, bare for å  s e  han Svein sitte der med en loddebolt i eine handa og et miniskrujern i den andre. Han virka overjordisk!

Bildesida av et postkort som reklamerer for Haugen-butikken i Kongens gate. – Fra Malvin Dalhus sine samlinger.

Men no må vi tilbake til andre sida av gata, der vi slutta forrige gang. Altså står nummer 8 for tur.

Kongens gate 8 – 10 – 10B – 12

Kongens gate 8 var en Birkevold-butikk, regjert av en representant for «Dynastiet» Birkevold. Vi oppfatta det som en typisk damebutikk, endog med  dameu n d e r t ø yi kolleksjonen og alt det medførte av knis og fliring i vår troskyldige ungdom.

I nummer 10 og 10A – i ett av husa, eller i begge to - holdt Th. Dale til med si forretning. Gamle Dale himself, hadde sansen for det folkelige og skjønte at pengene var like mye verdt for ham om de kom fra rike eller mindre rike kunder. Han var i strikkajakke, tøfler og sixpence og blei grunnleggeren av de glamorøse Dale-butikkene som glitrer med klesvarer av siste mote no for tida.

Så rekker vi å få med oss nummer 12 til slutt denne gangen. Her var det  Haugen med alle fiskesnørene og anna utstyr til sportsfiske holdt til. «Han Haugen» var en trivelig type i grå lagerfrakk og slips, en alvorsmann, sett med gutteøyne i alle fall.

Men så må vi sette strek for denne gang.