Nødvendigheten av butikker

Men samme kor nedsettende de snakker om butikker og driverne – kremmerne – så er de no god å ha. Tenk bare på ei sentrumsgate u t e n butikker!

Ja, det går jo an å t e n k e seg ei slik gate. Men fri og bevare meg vel for å o p p l e v e den! Det vil bli en spøkelsesaktig opplevelse.

Nei, det er heilt nødvendig å ha butikker i ei gate. Helst så mange variasjoner av butikker som tenkes kan.

Onde tunger

Onde tunger vil imidlertid ha det til at viss du vil se ei gate  som er i ferd med få dette spøkelsesaktige over seg, så er det bare å gå i Kongens gate – og særlig i nordenden. Den som opplevde denne delen av gata for en femti-seksti år siden og sammenligner den med i dag, har virkelig grunn til å føle seg temmelig betutta og beklemt.

Vindene har snudd før

Men som det heter blant optimistene i byen: Det har vært usle tider før om åra også, men så er det blitt bedre.

Og vi må huske på at det er mange måter å drive butikk på. De som i dag driver restauranter og frisørsalonger og musikkforretninger har også ærbare yrker, på lik linje med kolonialkjøpmennene, radioforhandlerne, sko- og kleshandlerne før i tida.

Kjekkere når det krydde ...

Vi sentimentale må nok bare innrømme at det var litt kjekkere den tida det k r y d d e - i Kongens gate, slik som i mange ande gater. Den tid kommer nok aldri tilbake. Men det kan no være artig å minnes den tida - og vi kan være glad som fikk oppleve den.

At det kommer andre og bedre tider for gammeldags småhandel enn dem vi har i dag, er det i alle fall lov å drømme om!

Bildet er tatt omtrent på samme tid som det øverste. Malvin Dalhus har bevart det i sitt arkiv. Viss vi no holder fast på at vi skal begynne å studere bildet fra venstre mot høyre, så får vi Kongens Gate 32 først. I det huset brukte det å være kolonialforretning ei stund. Det neste huset, Kongens gate 30, kalte vi Kaaresen-huset etter slakterbutikken med byens beste mør! Så kom Folkets Hus i Kongens gate 28, med butikken til Puck og Falkevik, før Steinfeldts Magasin i Kongens gate 26. (Viktig rolle i Therese Alviks bok om Steinfeldt-familien.) På andre sida av gata er det ett hus som interesserer i denne omgangen, og det er hus nummer 2 fra høyre: Kongens gate 25 Ingebrigtsen-gården som nåkken av oss sa, malerforretning, før den mangfoldige radioforretninga til Holen overtok. Huset i høyre bildekant, har adresse Tollbugata. Foto: Malvin Dalhus sitt arkiv