Kort - men berømt

Den er ganske berømt. Og i alle fall mer berømt enn lengden skulle tilsi.

Til dels er den mye brukt også. I alle fall er den mye brukt i juletida, da er der tidvis stint av folk.

Ved Sankthansleitet derimot går der bare en og anna spaserende gjennom. Enkelte av dem nervøst trippende i den kalde trekken, mens de lurer på om de ikke snart kommer seg igjennom blåsten til den mye lunere sørsida....

No for tida ser det sånn ut der Korsatunnelen går inn gjennom Korsahaugen.

Oppsjaining

Flere ganger er tunnelen oppsjaina og flere ganger er det blitt gjort f o r s ø k  på oppsjaning. Men den viktigste og mest omfattende var vel den som blei gjort i 1992, da så mangt anna blei gjort i byen.

Meininga var nok å gjøre tunnelen til nåkke mer enn ei gjennomgangsåre. I den hensikt har man fått glass-skap på veggene til historiske bilder for eksempel. Man har fått som ei scene på vestveggen, en rosett nedlagt i gatedekket og veggene er platekledd.

Det indre av tunnelen med rød og blå skrift på veggene og gammel trelast på golvet.

Bildekasser erstatta av skrift på veggene

Bildekassene passa godt til formålet, og vi hadde vent oss til å se fra fisket i hjemlandet og på Island av gamle ålesundera og sunnmøringer. Det var ikke så mye forandring fra gang til gang vi kom forbi, men det skjedde.

No er det tydeligvis slutt på fortellinga om fisket i Korsatunnelen. Til erstatning har vi fått nåkken ord i skrift på veggen, i rød og blå skrift, og det til og med på det mest ultraradikale norsk som tenkes kan. Der står på klingende nynorsk blant anna: «CREATED TO BE MISINTERPRETED IT COMES AS NO SURPRISE”. Og: “ATTEMPT TO TURN THIS IS THE WAY IT IS INTO THIS IS THE WAY IT WAS”.

Rosetten/Kompasset i golvet.

Korsahaugen

Korsahaugen er også kalt Grimmerhaugen, men mye tyder på at navnet Korsahaugen, er det eldste og det mest opprinnelige. Nåkken kaller haugen Museumshaugen, etter Aalesunds Museum som har hatt tilhold på, og eid mesteparten av haugen, siden 1930.

Det var to Korsahauger i Ålesund fra gammelt av. Vestre Korsahaug, også kalt Rønneberghaugen etter hvert, ettersom Rønnebergfamilien hadde hus på haugen og var eier av haugen. Den haugen er no vekke, og byens rådhus m/portefølje har overtatt området.

Østre Korsahaug står altså fremdeles. Det er imidlertid ikke vanlig å kalle den Østre Korsahaug, vanligvis er det nok Grimmerhaugen som blir brukt.