Utseende forandres

Men vi vet jo alle at det går an med kiosker som ikke ser slik ut. Tida går, folk skifter stil, hus og kiosker gjør også det. Det er virkelig et par skritt i utvikling fra denne gamle kiosken i Notenesgata til kiosken på Utstillingsplassen, slik den blei til slutt.

Men innholdet?

Derimot har innholdet holdt seg ganske stabilt. Eller har det det?

Vel, det er vel slik at det er «smågodt» som selges på kiosker. Og smågodt er for eksempel sjokolade, tobakk, tyggegummi, karameller, drops, brus, iskrem (kanskje), bruspulver (før i tida i alle fall), kjeks, røykasild (alternativt bøkling) – alt dette av det spiselige slaget, i alle fall slikt vi kunne putte i munnen.

Av det mer åndelige slaget har vi ukeblad og aviser, bøker, som til og med har fått egen sjangerbetegnelse: kiosklitteratur ...

En av kioskene som har vært på Steinvågsbakken. Foto: Dag Lausund -1983

Kort vei fra kiosk til kolonial

Det kom i grunnen litt an på vareutvalget om nåkke skulle kalles kiosk eller nåkke anna. Vi skjønner dermed at det ikke skulle så fryktelig mye til før en kiosk kunne kalles fruktbutikk, tobakksbutikk eller sogar kolonialbutikk.

En kiosk var mindre enn en butikk, kan man si. En liten butikk kunne ligne på en kiosk, men var en butikk allikavel. Det kom an på vareutvalget og mengden av varer.

«Spesialkiosker»

Enkelte kiosker blei spesialkiosker. De spesialiserte seg på visse varer, så som varme pølser.

Men spørsmålet er da om det var en kiosk vi hadde med å gjøre? Var det ikke da bare ei pølsebu.

Og en telefonkiosk? En transformatorkiosk? En billettkiosk?

Flere kiosker

Det har nå ellers vært flere kiosker i byen. Kiosken på Utstillingsplassen er allerede nevnt, på Borgundvegen rett nedenfor Sykehuset (det gamle) var det kiosk, det var/er kiosk på Sankten, på Skansekaia, Johnny Kiosk på Skateflukaia, på Rutebilstasjonen, på Nørvøysida av Hellebroa, ute på Steinvågsbakken var det også kiosk og i Skarbøvika ...

Men det må da ha vært kiosker lenger inne i byen også? Nåkken må hjelpe en stakkars tørrnaver fra ytre strøk av byen!

Overveldende!!

Etterlysninga «Kem er ditte?» forrige gang ga et overveldende resultat! Det kom henvendelser fra både øst og vest, fjernt og nært. Og alle var enige om at dama på bildet var Signe Knudsen som dreiv butikk på Vindgårdskiftet.

Ho skal vi selvfølgelig komme tilbake til. Men først må vi omrømme oss litt for å få organisert de innkomne svara om den flotta dama Signe Knudsen på Sige Knudsens Kolonial på Vindgårdskiftet.

Hjertelig takk så langt!