Andre artikkel : Nørvøya

I Sorenskriver Bulls gate, eller kanskje burde vi bare ha sagt Bak Fjellet, hadde de (selvfølgelig!) eget melkeutsalg. Det lå i huset der Capt. Smith, alias Oscar Nøstdal, bodde, Sorenskriver Bulls gate 40. Det forteller Arne Knudsen, eksperten over alle andre på alt som har med Bak Fjellet å gjøre, og tilføyer at dama på melkebutikken het Ingeborg.

I krysset Einarvikgata/Storgata, hjørnehuset der restaurant og pub «Smutthullet» ligger, var der også et melkeutsalg. «Kalla» Skorpen het dama med litermåla. Ka ho egentlig het til fornavn er ukjent for oss, men det kunne for eksempel vært Karla?

Bygutten, lektor h.v., Egil Røssaak, bofast i Storgata 2, forteller om to melkeutsalg i strøket der han bodde og bor. Det eine lå i Kipervikgata 21, huset oppenfor «Bedehuset». Dit brukte de i Røssaak-familien å gå. -  Den andre melkebutikken lå i ett av husa rett over gata for Kiperviktorget. «Den blei drevet av ei dame som ikke fikk melk fra meierisamvirket, men skaffa seg vara annetsteds fra, kanskje fra en eller flere melkebønder,» skriver Røssaak i en straumpost om saka.

I slike store spann kom melka til byen og Sunnmøre Meieri, blei så distribuert til melkeutsalga, som deretter solgte melka «i smått» til byens kunder.

Anne Karin Alm het Hauglum til etternavn før ho var så heldig å bli gift med han Arild Alm. Ho vokste opp i Fjellgata 5, og de brukte å handle melk på melkebutikken – «hos Tea i meieribakken», som ho skriver til oss. Det vil si i butikken i Fjellgata 13, på hjørnet mot Øvre Utstillingsplass.

Vi må så inn på Borgundvegen på hjørnet med Repslagergata, det vil si Borgundvegen 36.Her var det melkeutsalg på hjørnet ei god stund, men blei flytta nåkken meter lenger innover.

I Borgundvegen 215 -Vik-huset – var det melkeutsalg også, etter det Anne Karin Alm kan fortelle.

Så endelig lå det et melkeutsalg i Leithe-svingen, altså  der inne Borgundvegen går i ett med Nørvegata. Her var det en  forholdsvis stor melkebutikk, og det fortelles av Anne Karin Alm at hennes hjertes utkårede, Arild Alm, i sine guttedager brukte å handle melk her inne: «Han sykla på harde livet med ei høyhalsa melkespann frem og tilbake mellom melkebutikken og der de bodde, uten å spille en eineste dråpe!»

Og så avslutter vi rundturen med et besøk lenger vest i byen: Høyt heva over alle andre, lå der et melkeutsalg oppe i bystrøket Fjelltun. Hulda Hoel Pedersen hadde kolonialbutikk oppe på Fjelltun, og i en krok på den butikken var det innretta et eget melkeutsalg.

Fra ei reklame for Sunnmøre Meieri fra cirka 1930.

Andre utsalg?

Heilt sikkert var det andre melkeutsalg enn disse som er nevnt ovenfor. Og viss du vet kor de var, så må du si fra.

At det fantes utsalg på Uksenøya og på Hessa, inklusive Skarbøvika, det vet vi, og det vil vi komme tilbake og fortelle om en anna gang, om ikkje så lenge. Denne gangen var det Aspøya og Nørvøya det gjaldt.

Eksempel på melkespann på Aalesunds Museum.
Eksempel på melkespann på Aalesunds Museum.