Han lyktes

Han fikk jobb. Det vil si, han skapte sin egen jobb: Han hadde begynt, 14 å gammel(!), som omreisende skomaker. Også begynte han å handle med lær og skinn. Han gjorde forretning. Klarte å skaffe seg hus og hjem og blei en akta borger av byen.

Firmaet han leda og var eier av, kalte han N. M. Nilsen. Han gifta seg, fikk barn, blant anna sønnene Harald og Reidar, som fulgte i farens fotspor: Skotøyforretning. Til og med skoforretning i byens handlegate par excellence, Kongens gate.

Neste generasjon fulgte også opp. Og neste der igjen.

Her er det at dama Randi kommer inn. Ho blir den fjerde generasjon i samme familie, i en og samme bransje.

N. M. Nilsen, grunnleggeren av firmaet i 1893.

Korsen kan N. M. Grytten bli til N. M. Nilsen?

Men før vi no går videre i denne korte redegjørelsen, må vi avhjelpe en mulig nød hos den observante leser: Grunnleggeren N. M. Grytten kom  altså til byen og starta sko- og lærfirmaet N. M. Nilsen. Korsen kan det henge sammen med ditte N. M. Nilsen-navnet? Korsen kan Grytten bli til Nilsen?

Ja, etter det tradisjonen vet å fortelle fant gamle N. M. seg ei fin dame som han skulle gifte seg med. Men ho var så fin på det at ho ikkje kunne tenke seg å gå rundt med det bondske etternavnet Grytten, så ho forlangte et anna navn, nemlig Nilsen, for N. M. var sønn av Nils! Og så blei det N. M. Nilsen!

Arne Nilsen, barnebarn av grunnleggeren.

Sant eller ikkje sant

Om det er nåkke i myten eller ei, det er no ei bra historie – eller en anekdote eller ka vi vil kalle den. Og den er ganske typisk for stemninga i gamle Ålesund, der det gjaldt ikkje å være fra landsbygda. Da var det bedre for skikkelig fine byfolk at de kom fra intet!

Fra N. M. til Randi

Det er i året 1893 firmaet har sitt offisielle stiftelsesår. «N. M. Nilsen – Stort Lager i Læder og Skind – Telefon 356», sto det i ei gammel annonse. Fra å være leverandør av råstoff til sko,  blei forretninga litt om litt ei forretning for ferdige sko, mens det gikk tilbake med det den begynte med.

Først holdt de til i Einarvikgata 4, men flytta seinere (1955) til den store sentrumsgården Kongens gate 5. Der holder de til i dag også.

I si tid fikk gamle N. M. Nilsen  avløsning i sjefs-skoene av eine sønnen sin, Harald. Etter Harald fulgte Arne og så satte endelig Randi ned føttene i skoene, sko heilt forskjellig i form og kvalitet fra de første sjefsskoene, men likevel sjefssko!

Annonse i Søndmørsposten allerede i 1882 da N. M. Nilsen var 14 år gammel.

Ei blanding av Bør Børson og Bill Gates

Randi er ikkje så stor i omfang at det gjør nåkke, heller lita, kjapp i replikken, snar i snuen, hundre prosent optimist og fullstendig uten jåleri. På raske bein tråler ho gata og byen ho føler ansvar for, akkurat som seg hør og bør av ei som skal drive handel i en by som  stadig sies å trenge vitaminsprøyter.

Vitaminer må nok til – både her og der. Men viktigst for byens ve og vel, er nok forretningsfolk av Randi Nilsens kaliber: Ei blanding av Bør Børson i jovial væremåte og Bill Gates når det gjelder smart forretningsstrategi!

Dagens sjef på Monark: Randi Nilsen. Foto: Harald Grytten